Huis te Merwede en het Beleg van Dordrecht
(tekst van Nationale Archeologiedag Huis te Merwede):
Maak je op voor een spectaculair uitstapje naar 1418, het jaar waarin Dordrecht wekenlang belegerd werd door Jacoba van Beieren en Jan van Brabant. Al eeuwenlang gaat het verhaal dat na het mislukken van dat beleg woedende Dordtenaren naar Huis te Merwede trokken en dat verwoestten.
Donderende kanonnen!
Hoe klonk het beleg van Dordrecht? Doe je oren maar vast dicht, er gaan harde knallen vallen!
In 1418 werd Dordrecht belegerd door Jan van Brabant en Jacoba van Beieren. Zowel de stad als de belegeraars gebruikten kanonnen in die strijd. Hoe zagen die kanonnen eruit? Wat voor effect hadden ze? Geen betere manier om daarachter te komen dan daadwerkelijk kanonnen af te vuren, dus dat doen we vandaag met de Compagnie van Brederode! Je kunt de hele dag door de kanonnen bekijken en er vragen over stellen.
Kanonnen bulderen om: 10.30 11.30 13.00 15.30
De dieren van Dordrecht
Van postduiven tot ridderpaarden en van honden tot leeuwen (ok, die laatste alleen als afbeelding op de wapens): ook dieren werden ingezet tijdens oorlogen.
Wat voor sporen hebben zij achter gelaten? Vandaag vertelt archeologe van gemeente Dordrecht Deborah Paalman je graag meer over bijzondere bottenvondsten in de Dordtse bodem en wat die ons kunnen vertellen. Welke dieren speelden een rol in de strijd om Dordrecht?
10.00 – 16.00
Beleef de strijd om Dordrecht
Hoe zag het beleg van Dordrecht uit? Hoe werd er in 1418 gevochten?
In 1418, dit jaar 600 jaar geleden, werd Dordrecht belegerd door Jan van Brabant en Jacoba van Beieren. Hoe werd in die tijd gestreden? De Heeren van Altena geven demonstraties van gevechten uit die tijd op de voormalige binnenplaats van Huis te Merwede.
Demonstraties: 11.00 12.15 13.30 15.00
Bekijk de Kamper Kogge
Tegenwoordig wordt handel gedreven met enorme containerschepen, en worden ook bij oorlog stalen kolossen de zee op gestuurd. Maar hoe zagen schepen er uit in de Middeleeuwen?
In 1418 werd Dordrecht maar liefst van twee kanten belegerd: door Jan van Brabant vanuit het zuiden en Jacoba van Beieren vanuit het noorden.
Dordrecht was ook in die tijd een echte havenstad en in de strijd om Dordrecht werden ook schepen ingezet, vooral baartsen. Een voorloper van die snelle oorlogsschepen waren de kogges, handelsschepen die ook als oorlogsschip gebruikt konden worden. De Kamper Kogge is een kopie van zo’n 14e eeuws schip. Benieuwd hoe zoiets eruit zag? Kom dan 13 oktober naar het Huis te Merwede bij Dordrecht.
Kogge open: 10.30 – 16.00 uur
Op zoek naar de slotgracht
Waar lag de slotgracht van Huis te Merwede? Help mee met het ontdekken van dit stukje geschiedenis!
Door middel van proefboringen onder leiding van enthousiaste archeologen, proberen we hier achter te komen. Misschien zijn ze terug te vinden op en rond de plek waar de ophaalbruggen van het huis moeten hebben gelegen.
Oorlogsvliegtuigen in de regio
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hard gevochten – ook in de lucht! Vele vliegtuigen stortten in deze periode neer in de regio rond Dordrecht!
Wil je meer weten over oorlogsvliegtuigen die hier in de Tweede Wereldoorlog neerkwamen? Kom dan naar de informatiestand over conflictarcheologie. Tijdens het archeologiefestival rond Huis te Merwede.
Info: 10.00 – 16.00
Rondleidingen Huis te Merwede
Nieky Klaus, enthousiast onderzoeker naar Huis te Merwede, leidt geïnteresseerden rond bij de ruïne van Huis te Merwede. Ook vertelt hij over het beleg op Dordrecht in 1418 aan de hand van een schilderij waarop het opbreken van het beleg is vastgelegd.
Je kunt ook op eigen gelegenheid rondwandelen bij de ruïne. Heb je vragen, stel ze aan Nieky. Of volg het Heer Daniëlspad en geniet van het prachtige uitzicht op de ruïne van Huis te Merwede
Rondleidingen: 12.30 en 14.45 u
Locatie:
Huis te Merwede
Heer Daniëlspad (Kerkeplaat)
3313 LC Dordrecht
Zie locatie op Google Maps onderaan deze pagina!
Meer informatie?
Nationale Archeologiedag Huis te Merwede (website)
AWN Lek- en Merwestreek (website)
AWN Lek- en Merwestreek (Facebook)
Huis te Merwede (Facebook)